07 tammikuuta 2016

Kotitasting: The Lost Abbey


Kotona pidetty maistelutilaisuus amerikkalaisten oluiden parissa. Panimo tulee San Marcosista, Californiasta, ja tottelee nimiä Port Brewing / The Lost Abbey. Panimo perustettiin vuonna 2006 ja sijaitsee toisen nimekkään panimon, Stone Brewing Co, entisissä tiloissa. Nimihomma menee kait niin, että varsinainen panimo on Port Brewing Company ja Lost Abbey/Port Brewing sen brändejä. Perustajat Vince Marsaglia, Gina Marsaglia, Tomme Arthur ja Jim Comstock olivat tuttuja jo Pizza Port -panimosta. Panimo itse kertoo asian kotisivuillaan näin:
The Lost Abbey and Port Brewing are both brands of Port Brewing Company. Like Chevrolet and Cadillac, or Taco Bell and KFC, both are produced by the same company, but targeted for different markets. 
Our American / West Coast-style beers (Wipeout, Old Viscosity, Shark Attack, etc.) are package in 22 ounce bottles and released under the Port Brewing label. Our Belgian-inspired and premium beers (Avant Garde, Judgment Day, most of the barrel releases, etc.) are packaged in 375ml or 750ml corked bottles and released under the Lost Abbey label. Either way, they’re all produced in the same brewery by the same staff.
Panimolla on iso läjä toistaan hienompia ja erikoisia oluita, mutta kaikkia ei voi kerralla maistaa – ei nimittäin lompakko kestä, kun oluen keskihinta tänne Eurooppaan huitelee taas reilu 10 € tietämillä. Tämän setin oluiden hinta pääsi pomppaamaan +80 € tietämille. Viime aikoina näitä on ollut kohtalaisen hyvin saatavilla.


Kuuden oluen setillä mentiin. Carnevale Ale on setin kevyempää päätä edustaen saisoneja. Se on kypsytetty villihiivan (Bretta) kera ja humaloitu Amarillolla ja Simcoella. Ennen 2009 veriota tätä ei pantu villihiivojen kera. Carnevale Ale kuuluu panimon Seasonals-sarjaan (kausituote). Red Barn Ale on niin ikään saison, mutta se on maustettu kevyesti luomuinkiväärillä, appelsiinin kuorilla, mustapippurilla ja Meleguettapippurilla.

Devotion Ale on puolestaan vaalea belgialaistyylinen olut, jota pannaan ympäri vuoden (Year-roud beers). Tarinaa ja videota oluesta täältäAvant Garde jatkaa ranskalaistyylistä huttua ollen tyyliltään Bière de Garde. Maltaisempaan päin ollaan siis menossa. Tästä on tarina pitkä kuin nälkävuosi ja sen voit lukaista täältä.

Näiden jälkeen hypätään isoihin saappaisiin ja päästetään enkelit vapaiksi. The Angels Share on tuttu termi viskinystäville, sillä nimitys juontaa alkoholin haistumiseen tynnyreistä viskin kypsytyksessä. Tästä löytyy useampia versioita, nyt maistossa bourbonkypsytetty versio, joka on viettänyt 6-12kk tynnyreissä. Framboise de Amorosa on varmasti setin marjaisin olut. Oluen pohjana on Lost and Found, joka siirretään kypsymään tuoreisiin punaviinitynnyreihin vuoden päiviksi vadelmilla kyyditettynä. Sour brownia vadelmilla.



Lost Abbey Carnevale Ale, 6,5%

Tuoksussa sameaa mutta raikasta hiivaa, sitrusta ja vihreää lehtisyyttä. Melko oikeaoppinen. Ei mikään tuhti tuoksu, vaan ennemminkin hieman ujo. Lasissa ajan kanssa muodostuu hieman mausteisuutta maustepippurin ja melissan merkeissä. Hyvä tuoksu. 

Maussa alkufiilis on hieman "tässäkö tämä"? Mutta muutamien siemauksien jälkeen tämän loisto paljastuu. Kukkaista ja utuista hiiva, jota kyydittää maustepippurin ja sitruunan tuntu. Suutuntuma oikein hyvä, hieman samea ja sopivan kuohkea. Jälkimaku on maukas, mutta aavistuksen lyhyt. Jättää kivan vivahteen loppuun. Hyvin juotava. 



Lost Abbey Red Barn Ale, 6,7%

Tuoksu on belgihiivainen, pippurimausteinen ja muistuttaa hieman witbierin ja saisonin välimuotoa. Mikään mauste ei kuitenkaan hypi silmille. Appelsiinin kuori ja pippuri ehkä selkeiten.

Maussa samat elementit. Hedelmäistä belgihiivaa ja appelsiinin kuorta. Maku kuivuu loppua kohden ja saa humalaa mukaan. Kitkerää pippurisuutta. Mausteet sopivalla tasolla, mikään ei ole liian esanssisesti tai voimakkaasti esillä. 



Lost Abbey Devotion Ale, 6,2%

Tuoksu on tyypillisen hedelmäisen belgihiivainen ja kukkainen. Kevyttä hedelmälihaisuutta, kuivaa heinäpeltoa ja makeaa mallasta.

Maussa alkuun hedelmäistä hiivaa, mutta maku katoaa puolivaiheessa. Suussa hyvin kuohkean kuohuvaa ja kuivattavaa. Jälkimaku on yllättävän kuiva ja jonkin verran katkerakin. Ehkä tylsin tähän mennessä kuitenkin



Lost Abbey Avant Garde Ale, 7%

Tuoksu on aika vaisu edellisiin nähden. Hedelmäisyys on väistynyt ja tialle tullut pähkinäisempiä ja tummempia maltaan sävyjä. Perus "alemainen" tuoksu. 

Maussa mennään samoilla linjoilla, eli melko perus ale-maailma. Pähkinää, mallasta, jossa miedosti myös makeutta. Hieman tulee piatävyyttä jälkimaussa. Suutuntuma ihan hyvä. Ei ole oman suun mukainen tämä. 


Lost Abbey The Angels Share (Bourbon), 12,5%

Tuoksu hyvin maltainen, kermainen, miedon imelä ja hennon mausteinen. Bourbontynnyri selkeästi esillä mausteisine vivahteineen. Makeaa leipätaikinaa runsaasti. Runsas kuivattu luumuisuus. 

Maussa tumma mausteisuus ja hedelmäisyys puhuttelee. Luumua, rusinaa, vaniljaista omenaa ja kuivakakkua. Mämmisyyttä ja reilua luumuisuutta. Bourbon tuo aromikkuutta. 



Lost Abbey Framboise de Amorosa, 8,5%

Tuoksu on kypsän ja vivahteikkaan vadelmainen ja miedon ruusuinen. Tammikypsytys on tuonut tähän upean syvän aromin, jossa vadelma on sopivan happamalla tavalla läsnä. Muistuttaa Rodenbachin caractère rougea, mutta on tummempi. Lämmetessä antaa mukavaa tammista mausteisuutta.

Maussa happaman vadelmainen alkupuraisu, joka kääntyy pehmeämmäksi vadelmaisuudeksi loppua kohden. Happamuus on maitohappoista ja mehuisan kirpeää. Puolivälissä makutanssia tulee myös tammikypsytyksen vivahteita ja mausteisuutta. Jälkimaussa kevyt vadelmaisuus ja tammisuus.



Paremmuusjärjestys näille voisi mennä oheisesti:

1. Carnevale Ale *****
2. Framboise de Amorosa ****
3. Red Barn Ale ****
4. The Angels Share (Bourbon) ****
5. Devotion Ale ***
6. Avant Garde Ale **

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti