02 huhtikuuta 2015

Maitokaupan kuningas – paras IPA/APA


Ehkä turhankin harvoin tulee turvauduttua kesän ulkopuolella maitokaupan oluisiin – hassua, sillä suurimman yleisön mielestä maitokaupoista löytyy ne parhaimmat oluet. Vai löytyykö? Ainakin selvästi suurin osa Suomessa myytävästä oluesta on maitokaupoista ostettua. Miksi sitten ei? Vetistä, mautonta, massoittain tuotettua oluen korviketta, siksi ei. Hetkinen, tämä on toki kärjistettynä totuus. Maitokaupasta löytyy toki niitä parempiakin oluita, jotka ovat yleensä poikkeuksetta valmistettu pienpanimoilla ja täysmallasoluita.

Nykyään tilanne on itseasiassa aika hyvä varsinkin, jos ajatellaan satunnaismaistelijaa. Kaupoista löytyy hyllymetreittäin (ainakin suurimmissa kaupungeissa) ulkolaisia laadukkaampia täysmallasoluita ja viimevuosina näiden kumppaniksi on saatu jopa omat hyllyt kotimaisille pienpanimoille. Löytyy ipaa, apaa, lageria, pilsiä, stoutia ja vaikka minkä moista, jolloin kuluttajalle jää valinnanvara valita sopiva laadukkaampi olut sen perus bulkkioluen sijaan.

Täytyy myöntää, että itse melko harvoin tulee ostettua maitokaupoista olutta, mutta yksi hyvä poikkeus tässä on kesän aika. Tällöin helposti päätyy ostamaan hieman kepeämpää ja raikasta olutta ja vielä monesti tölkkimuodossa (helppo nauttia esim. rannalla). Minulla on ollut jo pitkään aikomus teettää testi itselleni, jossa otan selvää parhaista maitokaupasta saatavilla olevista oluista.

Perhepotretti. Punk Pale Ale puuttuu kuvasta

Hieman tarkemmin pohtiessani tajusin, että tämä on aika laaja käsite ja oluita pitäisi ottaa tolkuton määrä vertailuun. Lisäksi oluilla on se haastava puoli, että vaikka nyt päädyn johkin tiettyyn lopputulemaan, niin oluthan saattaa muuttua valmistusreittäin, joten ei tämä testi mitään absoluuttista totuutta tule kertomaan. Asiasta ei kannata kuitenkaan ottaa stressiä, joten ajattelin toteuttaa pienimuotoisen tietyn genren skaban, joka on kesää ajatellen IPA/APA -oluiden kuninkuustaistelu. Jos ei lyhenteitä ole vielä kuullut, niin kyseessä on siis India Pale Ale ja American Pale Ale.

Mukaan testiin pääsi loppujen lopuksi yhdeksän olutta, jotka on valittu kyseisistä tyylilajeista ja jotka saivat eniten kannatusta aiemmin julkaisemmallani julkaisussa facebookin puolella. Itseasiassa muutaman olin päättänyt jo etukäteen, mutta yleisön suosituksista kolmen omavalintaisen oluen kilpailijoiksi löytyi vielä kuusi lisää.

Alunperin setin piti olla kasassa kahdeksan oluen kohdalla, mutta ulkomaanvahvistukselle piti saada vielä toinen kaveri. Mielestäni melko kattava setti, vaikka joukosta saattaakin puuttua joku varteenotettava yksilö. Kriteerinä oli myös saatavuus maanlaajuisesti, sekä toki omista lähimmistä kaupoistani. Näiden lisäksi olut ei saanut olla kausituote.



Varsinainen testi suoritettiin kahdesti (!) ja kummallakin kerralla kaikki oluet arvioitiin sokkona. Kahden kerran maistelu meni siis niin, että toisella kerralla maistelujärjestys oli eri, mutta oluen numerointi sama (kiitos apujoukot) ja lopputuloksessa otin huomioon ensimmäisen maistelukerran kokemukset. Toisin sanoen, toinen maistelukerta oli ratkaiseva ja määräsi paremmuusjärjestyksen. Setti oli jaettu molemmilla kerroilla kahtia ja settien välissä oli neutralointijumppaa (paljon vettä, neutraalia purtavaa ja pitkä tauko.

Sokko tarkoitti tässä tapauksessa sitä, että en tiennyt lainkaan mitä olutta laseihin oli kaadettu. Näin ollen ennakkoluulot sain pysymään kohtalaisen kurissa. Tässä julkaisussa te toki näette heti mistä oluesta on kysymys, sillä lisäsin jälkikäteen otsikot kunkin oluen kohdalle ennen julkaisua.

Kaupassa pyrin ottamaan huomioon tuoreuden, joten oluiden erät on valittu mahdollisimman samoiksi. Tähän en toki kovin paljoa pystynyt vaikuttamaan. Hintoihin en tällä kertaa puutu lainkaan, vaan tässä testissä ratkaisi ainoastaan tuoksu ja maku. Hinta/laatu on toki varteenotettava asia, mutta paremmuusjärjestykseen en halunnut tätä puolta sekoittaa. Oluiden erät olivat oheisen listauksen mukaiset (parasta ennen muotoa kk/vv):

Saimaan Brewer’s Special India Pale Ale: 10/15
Beer Hunter's Mufloni IPA: 7/15
Olvi Iisalmi Pale Ale: 10/15 (2101)
Nokian Keisari 66 American Pale Ale: 7/15 (252/14)
Laitilan Kievari Ameriikan Ale: 3/16 (L121)
Founders All Day IPA: 8/15
Malmgård Huvila Pale Ale: 5/15 (!)
Maku Pale Ale 12/15
BrewDog Punk Pale Ale: 10/15

1. Saimaan Brewer’s Special India Pale Ale, 4,7%
Suomalainen olut, jossa käytetty maltaina Pale Ale-, Vehnä- ja Cara Pale -maltaita. Humalina First Gold, Admiral, Columbus, Chinook ja Cascade. EBU 45.

T: Raikasta ja puhdasta humalaista tuoksua. Humala on melko rauhallista ja greippistä. Greipin hallitessä myös mieto havuisuus tulee esille. Tuoreen oloinen, kevyehkö ja puhdas.

M: Humala ottaa heti alusta vallan ollen hyvin greippisää. Katkeruus tulee melkein ilman hedelmäisyyttä. Vahvempi kuin tuoksu antoi odottaa. Greipin lisäksi ehkä aavistus hanuista kiriä, mutta greippi hallitsee alusta loppuun. Hieman pistävä. Suutuntuma sopivan rapsakka. Aika yksinkertainen ja kuivan katkera.


2. Beer Hunter's Mufloni IPA, 4,5%
Suomalainen olut, jossa humalina Centennial, Cascade ja Columbus.

T: Runsaampi ja paksumpi kuin ykkönen. Nyt on hedelmäistä esterisyyttä ja miedon karamellista maltaisuutta. Hedelmäisyys on tuoretta ja makeaa. Oikeastaan tropiikkista. Humalat tuntuvat tässä miedompana kuin edellisessä. Hyvä tuoksu.

M: Suutuntuma on täyteläisempi ja paksumpi kuin edellisessä. Makostellessa mukavan kevyt hiivaisuus tulee juuri ennen katkerampaa osuutta. Humala on alkuun makean hedelmäisempää (mango ja persikka), mutta kääntyy pian greippisäksi ja kuivaksi. Loppuun jää kuiva humalaisuus ja miedon karamellinen jälkimaku. Tässä oli jo hieman syvyyttä, mutta loppua kohden kääntyi yksinkertaisemmaksi. Tuoksu oli oikein hyvä.



Saimaan BS IPA & Mufloni IPA

3. Olvi Iisalmi Pale Ale, 4,7%
Suomalainen olut, jossa humalina Mosaic, Galaxy, Comet ja Saphir. EBU 55.

T: Tämän tuoksu on aavistuksen metallinen ja tästä löytyy punaista marjaisuutta (punaviinimarja ja vadelmaa). Humala on vaisumpaa kuin edellisissä. Pienen lasiajan jälkeen nousee kypsää ja jopa hieman hapanta hedelmää. Mietoa pihkaa. Jotenkin ujompi tapaus.

M: Maku on edellisiin verrattuna selkeästi vetisempi. Alkuun tulee raikas hedelmäisyys, mutta maut katoaa kovin nopeasti. Humalat on tässä aika ujossa roolissa, saaden loppua kohdin kuivaa greippisää sävyä. Ihan ok, mutta ei nosta suurempia tunteita. Aika samalla tasolla kuin numero yksi, mutta hedelmäisempi ja paljon kevyemmin humaloitu.


4. Nokian Keisari 66 American Pale Ale, 4,2%
Suomalainen olut, jossa maltaina Pilsner, Crystal ja Pale Ale, sekä humalina Columbus, Tradition ja Cascade. EBU 55.

T: Maltaisempi kuin kaikki edelliset. Humala tuntuu olevan aika piilossa. Maltaisuus tuo leipäisyyttä ja toffeeta. Metallisuuttakin pilkahtaa ajoittain. Ruohoista kesäaromia. Humalan raikkaus on jotenkin kateissa.

M: Suutuntuma on mukavan samea. Humalat tulee hieman viiveellä ja tasapainoillen hedelmäisyyden ja havuisuuden kesken. Maltaisuus on tässä yllättävänkin runsaasti läsnä tuoden leipäisiä makuja. Toffeeta, karamellia ja greippiä, ennen kuin maku kuivuu ja jättää humalan greippisyyden jälkimakuun. Keskitietä parempi, mutta ei räjäytä pottia.



Keisari 66 & Olvi IPA

5. Laitilan Kievari Ameriikan Ale, 4,7%
Suomalainen olut, jossa maltaina Vienna, Pale Ale, Cara Pale, Carared. Humalina Millennium, Amarillo ja Cascade. EBU 35.

T: Tuoksu on hieman sulkeutunut ja alkuun saan kiinni tuoreesta ruohoisuudesta (kostea) ja miedosta toffeesta. Humala on myös miedosti havuista, mutta enemmän ruohoista. Hetken päästä tulee vihannesmaista aromia, sekä mietoa kukkaisuutta. Tuoksu on hyvä, mutta aika ujo.

M: Maussa tuoksun kaltaista tasapainoiusuutta, jossa kevyt havuinen humala sekoittuu ruohoisaan raikkauteen ja saa toffeista maltaisuutta lisäkseen. Ei ehkä vetinen, mutta hyvin rauhallinen ja kevyt suutuntuma. Tämän voisin kuvitella olevan hyvä APA (?) niille, jotka kaipaavat enemmän kuin bulkki, mutta eivät halua liian isoa palaa purtavakseen.


6. Founders All Day IPA, 4,7%
Amerikkalainen olut. Reseptiikan tietoja ei tiedossa. IBU 42.

T: Ohhoh. Miten musta tuntuu, että nyt tuli jotakin muuta kuin maitokaupan tuotetta? Joka tapauksessa runsas amerikkalaistyylinen pihkainen ja sitruksisen hedelmäinen aromihumalointi. Tuoreen oloinen. Karamellisuus pilkahtaa humalien alta. Humalat voimakkaasti esille, mutta oikein hyvällä tavalla.

M: Jes. Maustakin löytyy samaa laadukkuutta kuin tuoksusta. Hedelmäinen ja kevyen karamellinen humala, jonka seasta sitrukset ottaa kevyen vallan, mutta päästää myös kypsempää trooppisempaa mangomaisuutta, persikkaisuutta ja appelsiinisuutta. Humala ei kuitenkaan ole kokonaisuudessa liian hallitseva, joka on tässä hyvä juttu. Jälkimaku katoaa hieman turhan nopeasti, mutta se tekee tästä melko nautittavan. Aika kova maitokaupan olueksi.



Kievari Ameriikan ale & Founders All Day IPA

7. Malmgård Huvila Pale Ale, 4,2%
Suomalainen olut, jossa käytetty Pilsner- ja karamellimaltaita. Humalina Tomahawk, Amarillo ja Centennial. EBU 45.

T: Punaista marjaisuutta, jonka seasta löytyy aika rauhallista humalaa. Humala on hyvin miedon pihkaista ja ruohoista. Vähäisissä määrin metallisuutta. Aika miedon humalaisen tuntuinen. Melkein menee sellaiseksi perustallaajaksi tuoksun perusteella.

M: Maussa on onneksi pikkuisen enemmän aromia. Siltikin aavistuksen ohuen oloinen ja väsynyt. Hedelmäisyyttä ei meinaa irrota. Vasta jälkimaussa tulee humalan pientä yrittämistä. Tämä muistuttaa minua maitokaupan oluista.


8. BrewDog Punk Pale Ale, 4,6%
Mikäli sama kattaus kuin isoveljellä Punk IPA:lla, niin humalat ovat Chinook, Ahtanum, Amarillo, Cascade, Simcoe ja Nelson Sauvin.

T: Onpa aromikas. Humalat tulee etusijalla, mutta niiden mukana tulee taustalla keksistä ja kevyen toffeista maltaisuutta. Humala ei ole erityisen tuoreen oloista, mutta silti houkuttelevan aromikasta. Kyllä tätä kelpaa nuuhkia.

M: Suutuntuma on esimerkillinen. Sopivasti maltaisuutta, jossa tyylikkäästi karamellisuutta ja toffeeta. Humalat on paljon piilommassa kuin tuoksussa, mutta sopivan raikkaana. Kevyttä havutuntua ja pihkaa. Jälkimaku katoaa melko nopeasti eikä jätä katkeruutta juurikaan. Oikein hyvä.


9. Maku Pale Ale, 4,5%
Suomalainen olut, jossa maltaina Pale Ale, Cara Pale ja Crystal 100. Humalina Columbus, Cascade, Centennial ja Chinook. EBU 45.

T: Kevyen hapanta sitruksista humalaa. Raikas ja tuoreen oloinen. Hedelmäisyyttäkin löytyy appelsiinin, mangon ja omenan muodossa. Pilkahdus kaurakeksiä. Aavistuksen ujo, mutta mukavan tasapainoinen.

M: Maussa mennään samalla tasapainoisella linjalla. Kaikki on sopivalla tasolla. Humala on sitruksista, jossa greipin osuus sopivan sivussa ja sitruunan enemmän esillä. Jälkimaku jättää keskinkertaisen määrän katkeruutta. Tämä toimii aika hyvin ja on mukavan tasapainoinen.



Maku Pale Ale & Huvila Pale Ale

Maitokaupan IPA/APA -kuninkuustaiston ranking:

1. 6. Founders All Day IPA
2. 2. Beer Hunter's Mufloni IPA
3. 8. BrewDog Punk Pale Ale
4. 9. Maku Pale Ale
5. 4. Nokian Keisari 66 American Pale Ale
6. 7. Malmgård Huvila Pale Ale
7. 3. Olvi Iisalmi Pale Ale
8. 1. Saimaan Brewer’s Special India Pale Ale
9. 5. Laitilan Kievari Ameriikan Ale

Näin ollen maitokaupan IPA/APA -kuninkuuden 4/2015 vei: numero 6, Founders All Day IPA

Yhteenvetona voisi todeta, että kaikki testin oluet olivat varteenotettavia oluita ja mitään näistä en missään nimessä lokeroisi bulkkiolueksi. Voisin nauttia näistä mielelläni mitä tahansa, mutta ainakin hetken luulen tämän kokemuksen ohjaavan valintaani maitokaupan IPA/APA ostossa kolmen kärkijoukkoon. Suosittelen teille muillekin näitä kaikkia, mutta etenkin kolmea ensimmäistä.

Haaste muille olutblogisteille: Tehkää sama testi samoilla oluilla. Mielenkiinnolla seuraisin tuloksia!

1 kommentti:

  1. Mun lemppari noista ollut myös tuo All Day IPA, voisin kuvitella sen sopivan kesäolueksi todella hyvin!

    VastaaPoista