07 marraskuuta 2014

Helsinki Distilling Company – Stadin brenkkuu


Helsinki on saanut oman tislaamonsa, HDCO, eli Helsinki Distilling Companyn. Tislaamon perustajina ovat kolme herrasmiestä: Séamus Holohan, Kai Kilpinen ja Mikko Mykkänen. Heitä vaivasi fakta siitä, ettei Helsingissä ollut omaa tislaamoa. Niinpä sopivan ajan kuluttua ja palasten loksahdettua kohdilleen, pantiin tuumasta toimeen – vai pitäisiköhän sanoa: tislattiin tuumasta toimeen?

HDCO sijaitsee Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa, Teurastamolla, Helsingissä. Nimensä mukaan, paikka on toiminut aiemmin teurastamona aina 1990-luvulle saakka, jonka jälkeen tislaamon tiloissa on toiminut jos jonkinmoista puljua. Nykyään Teurastamo on eräänlainen ruokakulttuurikeskittymä erilaisine ruoka- ja elintarvikepuljuineen (ilman vähättelyä).

Pääsin ViskisieppoWhiskyBloke ja Eläväpullo -blogien kirjoittajien kanssa kurkistamaan tislaamon sisään ja tutustumaan sen toimintaan. Vastaan meidät otti tislaamon hallituksen puheenjohtaja Kai Kilpinen, sekä toimitusjohtaja Séamus Holohan. Tutustuminen aloitettiin aivan alkutekijöistä, edeten aina lopputuotteeseen saakka. Käytännön prosessit ja tarinat meille kertoi Kai.


Kai Kilpinen

Tislaamon laitteiston sydän on saksalainen Carl GmBH:n 300 litrainen kuparipannutislain (pot still). Tämän lisäksi löytyy seitsemänosainen kolonnitislain, joka on liitetty pannuun (tämän toki voi ohittaa). Mäskäykseen löytyy 2000 litrainen tankki, jonka lisäksi löytyy kolme käymistankkia. Tällä kokoonpanolla saadaan noin 20000 litran vuotuinen tislauskapasiteetti.

Määränpää tislaamolla on suomalainen ruisviski, joka on valmistettu kotimaisista ruis- ja ohramaltaista. Tällä hetkellä suhde on arvioitu olevan noin 80% ruismallasta ja 20% ohramallasta. Tislaaminen tehdään pannun ja kolonnin yhdistelmänä. Ensin yksi tislaus pannulla, jonka jälkeen tisle menee kolonnin läpi (noin 3 levyä), jonka jälkeen tisle tulee ulos noin 80-85% alkoholitilavuusprosentiltaan. Tämä laimennetaan noin 63%:ksi ennen tynnyröintiä.

Kypsytykseen käytetään uusia ranskalaisia eurooppalaisesta tammesta (Quercus Robur) valmistettuja tynnyreitä, jotka paahdetaan ennen toimitusta loppukäyttäjälle. Alkuun käytetään noin 28 litran tynnyreitä, mutta jatkossa koot tulee olemaan suurempia. Myös käytettyjä tynnyreitä tullaan käyttämään.


Ruisviskin lisäksi, tislaamolla valmistetaan giniä ja Suomen Calvadosta, eli omenaviinaa. Noh, Calvadosta se nyt ei tietenkään ole, kun ei ole oikealta alueelta, mutta teknisesti ottaen perusta on sama. Omenaviina, Apple Jack, on kotimaisista omenoista valmistettua, 40%:sta ja kypsytetty noin 4kk tammitynnyreissä.

Gini näyttelee suurta roolia, sillä varsinkin näin alussa se tuo rahoitusta toimintaan – gini on nopea valmistaa, koska sitä ei yleensä kypsytetä. Yleensä tällaiset small batch -ginien valmistajat käyttävät jonkinlaista omaa signeerausta ja maustekirjoa ja tämäkään tislaamo ei tee asiassa poikkeusta – HDCO:lla se on puolukkatwist. Toki katajamarjojen ja puolukan lisäksi käytetään omanlaista maustekirjoa, johon HDCO:lla kuuluu mm. orris-juurta, bergamottia, laventelia, ruusun terälehtiä, korianterin siemeniä, karhunputkea ja fenkolinsiementä.


Tislaamossa aloitettiin varsinainen tislaaminen vasta elokuun lopulla, joten viskiä ja sen raakatisleitä saadaan vielä odotella, mutta giniä tulee myyntiin Alkoon loppuvuodesta. Samoin Apple Jackista on saatavilla jo ensimmäinen versio (tislattu Tuorlassa) ja sitä on saatavilla ainakin Espoosta Gallows Birdistä.

Tislaamon tuotteita pääsee tulevaisuudessa maistelemaan tislaamon yläkertaan suunnitteilla olevasta baarista. Ennen tätä voi tutustuttaa itsensä tislaamon järjestämillä kierroksilla ja tasting-tilaisuuksissa joita järjestetään yhteistyönä Teurastamolla sijaisevien ravintoloiden kanssa.

Kiitoksia Kai, mahdollisuudesta tutustua tislaamoon ja mukavista juttutuokioista. Menestystä tarinallenne ja toivottavasti kuulemme jatkossa maukkaista tuotteista. Kiitoksia myös seuralle ja Siepolle järjestelyistä.

Tuleva baari

Ruisohratisle batch #1 (80% ruismallasta, 20% ohramallasta, 63.5% ABV)

T&M: Makea ja maltainen. Ruispelto tuoksuu ja pippurinen makeus velloo. Maussa pölyistä rukiista maltaisuutta ja mausteista pistelyä. Makeus yllättää. Alusta loppuun makeaa tuntumaa. Voimakas. Hyvin positiivinen kokemus.


Ruistisle (100% ruismallasta, ensimmäinen kokeilu, 60.7%)

T&M: Maalaistuoksu. Hieman navettamaista aromiikkaa (hyvällä), kuivaa heinää ja yrttiä. Maussa on selkeä rukiin maku ja maltaisuus velloo. Hieman hedelmäisyyttäkin. Yksinkertaisempi kuin edellinen. Edellisen ollessa makea, tämä kuivattaa kitalakea.


Ohramallastisle (100% ohramallasta, xx%)

T&M: Tässähän tuoksuu viski, skotlantilainen viski. Viinaisuutta on mukana, mutta eihän tämä paljoa häviä hyvin nuorille valmiille viskeille. Maussa raakuus iskeekin sitten täysiä: etanolia, pistävää terävyyttä ja kitkeryyttä. Hyvin raakaa, enkä tätä kyllä voisi sellaisenaan kuvitella siemailevan.


Gin Batch #1. (47%)

T&M: Mainitaan heti, että en ole ginimiehiä. Tuoksu on kuitenkin miedommin katajamarjainen ja sitrukset näyttelee isoa roolia. Maku on miellyttävän mausteinen ja omaa kivan alkupotkun. Loppua kohden katajamarjaisuus alkaa nostaa päätään, joka merkitsee minulle huonoa. Gini-ihmiset varmasti tykkää. Tonic-vedellä homma vain paheni omalla kohdallani, sillä inhoan sitä.



Apple Jack (omenaviina, 57,7%, 6kk kypsytetty kokeiluversio)

T&M: Tuoksu on hyvin tamminen ja vaniljainen. Ensireaktio oli minulla nuori jenkkiviski. Tammisuus on mielestäni tässä hieman överiä – se peittää melkein kaiken muun alleen. Maku on aavistuksen monipuolisempi, sillä nyt on aistittavissa jo hedelmäisyyttäkin. Uuniomenaa ja vaniljakastiketta. Suutuntuma on mainio.


Apple Jack (40%, 4kk kypsytetty)

T&M: Tuoksu on edellisestä laimeampi ja ei niin tamminen. Maussa omenaisuus pääsee paremmin esille kuin edellisessä. Suutuntuma ja maku jää vain kovin vaisuksi. Edellisen ja tämän välimuoto voisi olla se ideaalisin vaihtoehto. Tässä tammi ei jyrää samalla tavalla kuin edellisessä, mutta edellisen suutuntuma ja voimakkuus olivat sopivia.


2 kommenttia: