11 elokuuta 2014

Isoja tammitynnyrioluita mökillä

Loma polkaistiin käyntiin mukavalla mökkireissulla parin ystävän kera Kirkkonummella. Olut teemaksi valikoitui isot tammitynnyreissä kypsytetyt oluet. Alunperin piti kaikkien olla amerikkalaisia, mutta kaksi neljästä olikin ehtinyt jo parempiin suihin ja ne piti korvata eurooppalaisilla yjksilöillä. Asetelmaksi saatiinkin näin USA-Belgia-Saksa -turnaus.

Ilma oli kohdillaan (kuten koko kesän ollut), kun ehdokkaat aseteltiin riviin luonnon helmassa. Vaan ei saatu täysin kolmistaan maistella oluita rauhassa, kun laatutietoisen ampiaiset pörrivät paikalle alta aika yksikön. Sen verran paljon näitä pörisijöitä oli, että piti virittää muutama houkutin laiturinnurkille, jonka jälkeen päästiin keskittymään rauhassa oluen maisteluun.



Terra Incognita sai alkunsa vuonna 2012, kun amerikkalaiset huippupanimot kokoontuivat yhteen ja alkoivat suunnitella yhteystyöolutta, jonka lopputuloksena oli Terra Incognita, tuntematon maa. Olut valmistettiin käyttäen kolmea eri Terra Incognita olutkomponenttia: Templeton Rye -tynnyreissä kypsytetystä, 2000-gallonan foudre-tammisammioissa kypsytetystä (viini) ja tuoreesta East Kent Golding -kuivahumaloidusta oluesta. Osuudet jakautuivat noin 45% foudre, 30% Templeton Rye ja 25% tuoretta kuivahumaloitua olutta. Lopuksi vielä ennen pullotusta ja julkaisua olueen lisättiin Brettanomyces-villihiivaa ja annettiin kypsyä kolme kuukautta. Lisätietoja, kuvia ja videon pääset katsastamaan valmistajan sivuilta.

Tämän pullon takana tekstissä mainitaan, että tämä versio oluesta on valmistettu käyttäen Pale- ja Amber -maltaita mallastetun ja mallastamattoman vehnän lisäksi. Humalina on käytetty Styrian Goldings- ja Bravo -humalia, sekä viimeistelty East Kent Goldings kuivahumaloinnilla. Lopuksi olut oltaisi tynnyröity Brettanomyces villihiivan kera ja kypsytetty vähintään kolmen kuukauden ajan.

Bourbon Barrel Quad kuuluu Boulevard Brewingin Smokestack-sarjaan osaksi rajoitettuja julkaisuja. Smokestack-sarjaan kuuluu tällä hetkellä viiden ympärivuotisesti saatavilla olevan oluen lisäksi näitä rajoitetuin erin julkaistavia erikoisjulkaisuja, joista jokaisella on omanlainen "twistinsä". Nyt maistettava olut on tunmma belgityylinen vahva ale, jossa iso osa oluesta on kypsytetty bourbontynnyreissä joihin on lisätty kirsikoita. Kypsytysaika vaihtelee, mutta panimon sivuilla mainitaan jopa kolmen vuoden kypsytyksestä. 2013 versio sisältää 84% tynnyrikypsytettyä olutta ja 16% tynnyröimätöntä. Maltaina on käytetty Pale Malt-, Cara 300-, Munich- ja vehnämaltaita. Magnum ja Styrian Golding toimii humalina ja näiden lisäksi reseptiin kuuluu kirjava kattaus eri makeuttajia (Dextrose, Brown Sugar, Dark Brown Sugar, Dark Candi Syrup). Väri 74 EBC ja katkerot 26 IBU.




Rodenbach on olutlegenda Michael Jacksoninkin hehkuttama olutvalmistaja, jonka oluiden tyypillisiin luonteen ominaisuuksiin kuuluu hapan hedelmäisyys. Panimon tunnetuimpiin tuotoksiin kuuluu perus Rodenbach, Grand Cru ja Vintage. Näiden suurin ero on kypsytetyn oluen määrän osuus tuotteessa. Esimerkiksi Grand Cru koostuu 3/4 2-vuotta kypsytetystä oluesta, kun taas perusversio sisältää vain 1/4 kypsytettyä olutta. Vintage versio julkaistiin ensikertaa vuonna 2010 ja se sisältää yhden tietyn tammitynnyrin (vai olisiko parempi termi tammisammion) olutta, jota on kypsytetty kaksi vuotta. Oluiden reseptissä käytetään ohran lisäksi jopa 20% maissia ja käyminen tapahtuu perinteisellä menetelmällä, sekä hapattamismenetelmällä.

Oaked Whiskey Ultra on saksalaisen Pyraser-panimon tuotoksia. Tästä doppelbockista ei en kovin paljoa tietoa löytänyt, joten on tyytyminen siihen mitä etiketissä sanotaan (saksaksi). Nimensä mukaan olut kuuluu Herzblut-sarjaanon ja se on kypsytetty bourbontynnyreissä, joissa on aiemmin ollut Woodford Reservin Distiller's Select -viskiä. Herzblut-sarjassa on ilmeisesti tällä hetkellä kolme eri julkaisua, IPA, Achim's Grand Cru ja Oaked Whiskey Ultra.



Boulevard Brewing / Sierra Nevada, Terra Incognita, 8,5%

T: Brettanomyces on tuoksussa voimakkain ominaisuus. Kuohkeaa ja runsasta hiivaa. Hedelmäisyys on taustalla kirsikkaisena ja happamana marjaisuutena. Jonkin asteista paahteisuuttakin löytyy.

M: Maussa villihiivaisuus ei ole niin hallitsevaa. Suutuntuma on jopa hieman ohut. Hyvin kuohkea hiilihappoisuus. Maussa on hapanta viinimäisyyttä ja punaista marjaisuutta. Jälkimaussa paahtunutta humalantuntua. Pitkään kuivattava. Kohtalaisen mauka, mutta ei tämä erityisen hyvää ollut.




Boulevard Brewing Bourbon Barrel Quad 2013, 11,8%

T: Vau! Iso Vau! Mahtava bourbonin vaikutelma. Kosteaa tammitynnyriä ja bourbonin mausteisuutta kanelin, kookoksen ja neilikan muodossa. Upean kompleksinen.

M: Maku melkein lunastaa tuoksun asettamat odotukset. Makeahko, muttei imelä. Mausteisuus tulee hienosti esiin. Suutuntuma on täyteläinen ja samettinen. Pehmeä ja sopivan hiilihappoinen. Jälkimaku kuivahtaa sopivasti. Useampien siemauksien jälkeen punainen happamuus rokottaa ehkä hieman pisteitä, mutta muuten oikein onnistunut omaan makuun. 




Rodenbach Vintage 2010, Barrel #144, 7%

T: Ensimmäisenä tulee mieleen levä. Ummehtunut vesi. Lievästi villihiivaisuutta. Hapanta hedelmäisyyttä tulee runsaasti pyöriteltäessä lasissa. Leväisyys häviää ajanmyötä ja tilalle tulee miellyttävämpää marjaisuutta ja maltaisuutta.

M: Maku on hapan ja makea. Sweet & Sour kuvaa tätä hyvin. Lambicin tyyliä. Happamuus päästää kuitenkin myös muita elementtejä läpi. Mausteista tammea löytyy, samoin makeaa sitruunaa. Melko maukas sour-ale, muttei vakuuta minua täysin. 




Pyraser Herzblut Oaked Whiskey Ultra, 8,2%

T: Nyt ollaan selkeästi maltaisen oluen äärellä. Jauhoista ja leipäistä maltaisuutta. Viski tuo karamellisuutta ja mausteista lämpöä. Pehmeän lempeä. Näistä oluista varmaan tietyllä tavalla tavallisin, mutta ihan hyvässä balanssissa ja kauniin mausteisena.

M: Tasapainoinen ja täyteläinen. Jauhoinen maltaisuus ja mieto karamellisuus tuo kivaa pehmeyttä. Viskin voisi kuvitella tuovan tämän pehmeyden ja lempeän mausteisuuden. Jälkimaussa kinuskisuutta makeutta ja hyvin mietoa paahteisuutta. Ei ollenkaan hassumpi. 




Näiden tynnyrioluiden ehdoton kunkku omasta mielestäni oli Bourbon Barrel Quad. Kauniit tammisävyt ja maukas mausteisuus teki vaikutuksen. Seuran muut jäsenet eivät olleet aivan niin innostuneita ja voittoäänet jakautuivat kolmen pullotteen kesken: Bourbon Barrel Quad, Terra Incognita ja Oaked Whisky Ultra. Kakkoseksi omasta mielestäni laittaisin Pyraserin OWU:n. Samettinen ja maltainen viskiolut. Loppuillan bourbonit maistui myös melko hyvälle. Nuotion äärellä ja superkuun loisteessa aika riensikin yön pikkutunneille saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti